Πρόσβαση στη γνώση για όλους

Πρόσβαση στη γνώση

Πρόσβαση στη γνώση για όλους

 

Η Μαρία είναι μητέρα ενός τρίχρονου αγοριού με Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος.

 

Η Μαρία, που διαμένει στη Βόρεια Ελλάδα, σταμάτησε να εργάζεται διότι το παιδί δεν γινόταν δεκτό σε δημοτικό παιδικό σταθμό με παράλληλη στήριξη, σύμφωνα με τη γνωμάτευση ειδικού και το αίτημα της μητέρας.

 

Μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών η Μαρία αναζητούσε τη νομοθεσία, τα δικαιώματά της, τρόπους κάλυψης των ειδικών αναγκών και υποστήριξης του παιδιού με ΔΑΦ. Δεν έβρισκε άκρη. Πέρασε ένας χρόνος που μητέρα και παιδί έμειναν στο σπίτι γιατί δεν υπήρχε κάποιος άλλος για να το φροντίζει.

 

Μια μέρα επικοινώνησε με τον Σύλλογο Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ν. Λάρισας.

 

Εθελόντρια του Συλλόγου, που ασχολείται με τα δικαιώματα και τις παροχές των ατόμων με αυτισμό και των οικογενειών παρέλαβε το αίτημα και μετά από ενδελεχή και χρονοβόρα έρευνα ενημέρωσε τη μητέρα και τη διεύθυνση του δημοτικού παιδικού σταθμού για το δικαίωμα του παιδιού. Να υποστηρίζεται δηλαδή, με παράλληλη στήριξη που διαθέτει ο δημοτικός παιδικός σταθμός ή και με ιδιώτη συνοδό επιλογής των γονέων του. Αυτό το δικαίωμα του παιδιού δεν το γνώριζε ούτε η μητέρα, ούτε η διευθύντρια του παιδικού σταθμού, ούτε η κοινωνική υπηρεσία του δήμου.

 

Η βελτίωση της καθημερινότητας των ατόμων με αυτισμό και των οικογενειών τους αποτελεί για εμάς, για τον Σύλλογο Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ν. Λάρισας, πρόκληση. Αποστολή μας είναι να ανακαλύπτουμε νέους τρόπους για να υποστηρίζουμε τα άτομα και τις οικογένειές τους, να κατανοούμε τον αυτισμό. Μαθαίνουμε κάθε μέρα από τα παιδιά και τους ενήλικες που υποστηρίζουμε στις δομές, στην κοινότητα και τις δράσεις μας.

 

Από την Μαρία και την κάθε Μαρία που αγωνίζονται καθημερινά, που μπλέκονται στο δαιδαλώδες νομοθετικό σύστημα για να βρουν τι δικαιούνται τα παιδιά τους γεννήθηκε η ιδέα για τη δημιουργία μιας διαδικτυακής πλατφόρμας δικαιωμάτων.

 

Πώς θα γινόταν αυτό; Με την κωδικοποίηση της νομοθεσίας των δικαιωμάτων των ατόμων με αυτισμό με απλό και κατανοητό τρόπο και με την επιμόρφωση του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα σε αυτά.

 

Ορίζουμε ως αντίκτυπο την εύκολη και γρήγορη πρόσβαση στη γνώση των δικαιωμάτων, των παροχών και των υπηρεσιών που είναι θεσμικά αναγνωρισμένα για τα άτομα με αυτισμό και των οικογενειών τους.

 

Πρόσβαση στη γνώση για όλους. Γιατί η γνώση είναι δύναμη. Για τα ίδια τα άτομα με αυτισμό, τις οικογένειες τους, τους φροντιστές, τους θεραπευτές και τους εκπαιδευτές τους, για τους δημόσιους λειτουργούς.

 

Όραμά μας είναι μέσα από το έργο ΔικαίωμΑ που υλοποιούμε στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund με διαχειριστή επιχορήγησης το ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow να αποκτήσουν όλοι πρόσβαση στη γνώση. Να έχουν πρόσβαση στα δικαιώματα των ατόμων με αυτισμό και των οικογενειών τους. Για να γίνει καλύτερη η καθημερινότητα όλων.