Οι απαντήσεις είναι σύμφωνες με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο έως Ιούλιο 2021
ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
Με ποιο τρόπο μπορώ να καταθέσω αίτημα στον Συνήγορο του Πολίτη;
Σύμφωνα με https://www.synigoros.gr/?i=submission-system.el.home μπορείτε να υποβάλετε αναφορά ηλεκτρονικά ή αυτοπροσώπως στα γραφεία της Αρχής στην διεύθυνση Χαλκοκονδύλη 17, Τ.Κ. 104 32 Αθήνα, Δευτέρα – Παρασκευή 08.30πμ-2μμ κάθε Τετάρτη έως 4.30μμ ή μέσω ταχυδρομείου.
Για ποια θέματα μπορώ να υποβάλω αναφορά;
Σύμφωνα με https://www.synigoros.gr/?i=stp.el εκτός από την αντιμετώπιση μεμονωμένων υποθέσεων πολιτών (προσφεύγοντας στον Συνήγορο του πολίτη εντός 6 μηνών από τότε που ο πολίτης πληροφορήθηκε την παράνομη πράξη ή παράλειψη της δημόσιας διοίκησης που τον αφορά), στόχος του Συνηγόρου του Πολίτη είναι και η βελτίωση της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών καθώς και η ανάπτυξη σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ του πολίτη και της διοίκησης.
Ειδικότερα οι τομείς που επιλαμβάνεται είναι :
Δικαιώματα του ανθρώπου
Αυτός ο τομέας δραστηριότητας περιλαμβάνει ζητήματα προσβολής ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων, που κατοχυρώνονται στο Σύνταγμα ή σε διεθνείς συμβάσεις που έχουν ενσωματωθεί στο εσωτερικό δίκαιο. Τα ζητήματα αυτά αφορούν κυρίως τη θρησκευτική ή την προσωπική ελευθερία, την αστική και δημοτική κατάσταση, τη στράτευση, διακρίσεις με βάση την ιθαγένεια ή την εθνική καταγωγή, την έννομη προστασία, την κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων, την ανώτατη εκπαίδευση, την ακαδημαϊκή αναγνώριση αλλοδαπών τίτλων σπουδών και την προστασία του δικαιώματος στην εργασία και την οικονομική ελευθερία. Εδώ εμπίπτουν επίσης θέματα πολιτικού ασύλου, εισόδου και παραμονής αλλοδαπών, καθώς και ο συντονισμός των ειδικών αρμοδιοτήτων του Συνηγόρου για την καταπολέμηση των διακρίσεων, την πρόληψη βασανιστηρίων και άλλων μορφών σκληρής, απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης ή τιμωρίας (OPCAT) και τον εξωτερικό έλεγχο της επιστροφής αλλοδαπών.
Κοινωνική προστασία
Αυτός ο τομέας δραστηριότητας περιλαμβάνει ζητήματα προστασίας των κοινωνικών δικαιωμάτων των πολιτών. Τα ζητήματα αυτά αφορούν κυρίως τομείς που σχετίζονται με θέματα κοινωνικής πολιτικής, υγείας, κοινωνικής ασφάλισης και πρόνοιας, καθώς και η προστασία ευάλωτων ομάδων όπως οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με αναπηρία. Εδώ εντάσσεται και ο Συνήγορος της Υγείας και της Κοινωνικής Αλληλεγγύης που θεσπίστηκε με το Νόμο 3293/2004.
Ποιότητα ζωής
Αυτός ο τομέας δραστηριότητας περιλαμβάνει ζητήματα παραβίασης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, υποβάθμισης του φυσικού περιβάλλοντος, αυθαίρετες παρεμβάσεις στο οικιστικό και πολιτιστικό περιβάλλον και γενικότερης υποβάθμισης της ποιότητας ζωής. Εδώ εμπίπτουν περιπτώσεις παραβιάσεων σε ζώνες περιβαλλοντικής προστασίας, περιβαλλοντικής αδειοδότησης έργων και επιχειρήσεων, χαρακτηρισμού δασικών εκτάσεων, διαχείρισης της παράκτιας ζώνης, ολοκλήρωσης έργων υποδομής, ελέγχου της αυθαίρετης δόμησης, εγκατάστασης και λειτουργίας σταθμών βάσης κινητής τηλεφωνίας, λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, δεσμεύσεων ιδιοκτησίας, προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, πρόσβασης των πολιτών σε περιβαλλοντικές πληροφορίες.
Σχέσεις κράτους – πολίτη
Αυτός ο τομέας δραστηριότητας περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα υποθέσεων και υπηρεσιών με τις οποίες οι πολίτες έρχονται σε καθημερινή επαφή. Πρόκειται κυρίως για θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης, επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας, μεταφορών και επικοινωνιών, γεωργίας, εργασίας και απασχόλησης, εμπορίου, βιομηχανίας, ενέργειας, φορολογίας και τελωνείων, κρατικών προμηθειών και δημοσίων συμβάσεων, προσλήψεων (εκτός διαδικασίας ΑΣΕΠ) στο δημόσιο και στην εκπαίδευση. Εστιάζει ιδιαίτερα στα ζητήματα ποιότητας των υπηρεσιών, οργάνωσης των διαδικασιών, επικοινωνίας και πληροφόρησης.
Δικαιώματα του παιδιού
Αυτός ο τομέας δραστηριότητας περιλαμβάνει την προάσπιση και την προαγωγή των δικαιωμάτων του παιδιού. Εδώ εμπίπτουν περιπτώσεις παραβίασης από δημόσιες υπηρεσίες, ιδιώτες, φυσικά ή νομικά πρόσωπα.
Ίση μεταχείριση
O Συνήγορος του Πολίτη είναι φορέας για την παρακολούθηση και προώθηση της εφαρμογής, στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, της αρχής των ίσων ευκαιριών και της ίσης μεταχείρισης ανεξαρτήτως φύλου, φυλής, χρώματος, εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής, γενεαλογικών καταβολών, θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, αναπηρίας ή χρόνιας πάθησης, ηλικίας, οικογενειακής ή κοινωνικής κατάστασης, σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας ή χαρακτηριστικών φύλου. Αυτός ο τομέας δραστηριότητας περιλαμβάνει την αντιμετώπιση των διακρίσεων που εκδηλώνονται για έναν από τους παραπάνω λόγους, στην πρόσβαση στην εργασία, στην επαγγελματική εκπαίδευση, στην απασχόληση εν γένει (π.χ. στους όρους και συνθήκες εργασίας) και στα συμμετοχικά δικαιώματα των εργαζομένων στον ιδιωτικό, δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Ειδικά στην περίπτωση φυλής, χρώματος, εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής, γενεαλογικών καταβολών φυλής, η προστασία επεκτείνεται και στην κοινωνική προστασία, στις κοινωνικές παροχές, στην εκπαίδευση και στην πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες.
Είμαι αλλοδαπός γονέας παιδιού με αυτισμό. Μπορώ να καταθέσω προσφυγή για θέματα εκπαίδευσης για το παιδί μου με αυτισμό;
Σύμφωνα με https://www.synigoros.gr/?i=health-and-social-welfare.el.interventionareashealth στον Συνήγορο του Πολίτη μπορούν να προσφύγουν πολίτες – Έλληνες, αλλοδαποί, ομογενείς, επαναπατρισθέντες, μετανάστες –, οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα όταν απευθύνονται σε δημόσιες υπηρεσίες που εντάσσονται στο θεματικό πλαίσιο του κύκλου Κοινωνικής Προστασίας. Ειδικότερα, η ελεγκτική και διαμεσολαβητική δραστηριότητά του επικεντρώνεται στην προστασία των δικαιωμάτων των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων όπως, τα άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ), οι σωματικά και ψυχικά ασθενείς.
Ειδικότερα στον τομέα Δικαιώματα του παιδιού (https://www.synigoros.gr/?i=childrens-rights.el) περιλαμβάνονται περιπτώσεις παραβίασης των δικαιωμάτων του παιδιού από δημόσιες υπηρεσίες, ιδιώτες, φυσικά ή νομικά πρόσωπα.
ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
Ποια πρόσωπα μπορούν να αιτηθούν τη θέση κάποιου σε δικαστική συμπαράσταση;
Σύμφωνα με τα άρθρο 1667 & 1669 του Α.Κ. σε περίπτωση ψυχικής ή διανοητικής αναπηρίας την αίτηση για να τεθεί ο πάσχων υπό δικαστική συμπαράσταση υποβάλουν : οι συγγενείς πρώτου βαθμού, οι γονείς ή τα τέκνα του, οι συγγενείς επόμενων βαθμών, τα αδέλφια, ο σύζυγός του ή ο σύντροφος εφόσον υπάρχει έγγαμη συμβίωση ή σύμφωνο συμβίωσης, ο επίτροπος του ανηλίκου τέκνου.
Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν εν ζωή συγγενείς, ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών ή το Δικαστήριο αυτεπαγγέλτως.
Ποιος διορίζεται δικαστικός συμπαραστάτης;
Σύμφωνα με άρθρα 1669 & 1671 ΑΚ ο δικαστής ορίζει τον δικαστικό συμπαραστάτη με γνώμονα πάντα το συμφέρον του συμπαραστατέου διαπιστώνοντας την καταλληλότητα του προτεινόμενου δικαστικού συμπαραστάτη, λαμβάνοντας υπόψη αν τα συμφέροντα του δικαστικού συμπαραστάτη συγκρούονται με τα συμφέροντα του συμπαραστατούμενου, αν ο δικαστικός συμπαραστάτης μπορεί να επιμεληθεί την φροντίδα και να καλύψει τις ψυχοσωματικές και τις βιοτικές ανάγκες του συμπαραστατούμενου.
Το δικαστήριο δεν δεσμεύεται από τον δικαστικό συμπαραστάτη που προτείνεται στην αίτηση. Έτσι εάν ο προτεινόμενος δικαστικός συμπαραστάτης κριθεί ακατάλληλος, ο δικαστής μπορεί να ορίσει δικαστικό συμπαραστάτη τον Προϊστάμενο της αρμόδιας Κοινωνικής Υπηρεσίας.
Ο γιος μου είναι ενήλικος με ΔΑΦ υψηλής λειτουργικότητας χωρίς νοητική στέρηση. Μπορώ να αιτηθώ να τεθεί υπό δικαστική συμπαράσταση;
Σύμφωνα με Άρθρα 1666 – 1688 ΑΚ άτομα που δεν μπορούν να επιμεληθούν των προσωπικών τους υποθέσεων και θέματα προσωπικής ή περιουσιακής φύσεως λόγω ψυχικής ή διανοητικής διαταραχής, είναι δυνατόν να τεθούν με δικαστική απόφαση υπό δικαστική συμπαράσταση, ως μέσο προστασίας τους, μετά από αίτηση των προσώπων που νομιμοποιούνται να αιτηθούν τη θέση κάποιου σε δικαστική συμπαράσταση.
Ο Δικαστής μη δεσμευόμενος από τα αιτήματα των διαδίκων αποφασίζει:
α) αν πρέπει να τεθεί σε δικαστική συμπαράσταση ο υπέρ ου η αίτηση
β) για ποιες πράξεις (ολική ή μερική δικαστική συμπαράσταση)
γ) ποιος θα ασκεί τις απαραίτητες νομικές ενέργειες για λογαριασμό του. Το πρόσωπο το οποίο επιφορτίζεται με την σχετική εξουσία ονομάζεται δικαστικός συμπαραστάτης , ενώ το όργανο που τον «επιβλέπει» εποπτικό συμβούλιο.
ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
Είναι αρμόδιο το Κέντρο Ψυχικής Υγείας να γνωματεύσει για προφορικές εξετάσεις στις Πανελλαδικές Εξετάσεις για μαθητή Λυκείου;
Σύμφωνα με την Εγκύκλιο ΥΠΑΙΘ με Α.Π.100 11/10/2021 ΘΕΜΑ: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΧΥ ΑΞΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΚΘΕΣΕΩΝ – ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΙΑΤΡΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΒΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΝΟΜΟΥ Ν.4823/2021 ( 03-08-2021): Όσες αξιολογικές εκθέσεις – γνωματεύσεις έχουν εκδοθεί έως την έναρξη ισχύος του Ν.4823/2021 (03-08-2021) από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) και τις Ανώτατες Υγειονομικές Επιτροπές Πιστοποίησης Αναπηρίας της παρ. 2 του άρθρου 17 του ν. 4058/2012 (Α’ 63) και τα Κο.Κ.ε.Ψ.Υ.ΠΕ. ή Κέντρα Ψυχικής Υγείας με εισήγηση για αντικατάσταση των γραπτών δοκιμασιών με προφορικές ή άλλης μορφής εξακολουθούν να ισχύουν για τη συμμετοχή του μαθητή στις εισαγωγικές εξετάσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μέχρι τη λήξη της ισχύος τους. · Αξιολογικές εκθέσεις – γνωματεύσεις που εκδίδονται μεταγενέστερα από 03-08-2021 και εισηγούνται αντικατάσταση των γραπτών δοκιμασιών με προφορικές ή άλλης μορφής, είναι απαραίτητο να ακολουθήσει αξιολογική έκθεση από τα (ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ.), ως έχοντα την αποκλειστική αρμοδιότητα λήψης της απόφασης, για την οποία συνεργάζονται με τα Κο.Κ.ε.Ψ.Υ.ΠΕ. ή Κέντρα Ψυχικής Υγείας και ενημερώνεται σχετικά η οικογένεια του μαθητή από τα ανωτέρα κέντρα για την τελική αξιολόγηση και εισήγηση από τα ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. · Τα Κο.Κ.ε.Ψ.Υ.ΠΕ. ή Κέντρα Ψυχικής Υγείας εξακολουθούν να εκδίδουν αξιολογικές εκθέσεις – γνωματεύσεις με τη διαφορά ότι εάν εισηγούνται προφορικές εξετάσεις, πλαίσιο φοίτησης, παράλληλη στήριξη, την αποκλειστική αρμοδιότητα για την τελική απόφαση αντικατάστασης ή και εισήγηση για παροχή περισσότερου χρόνου, χρήση υποστηρικτικών τεχνολογιών, παροχή των θεμάτων σε προσβάσιμη μορφή κλπ την έχει το ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ Ν.4823/2021 ( 03-08-2021)., λαμβάνοντας υπόψη τις οδηγίες, τις κατευθύνσεις και τις υποδείξεις που ενδεχομένως περιλαμβάνονται στην αξιολογική έκθεση – γνωμάτευση.
Επειδή είμαι στρατιωτικός, μπορώ να αποταθώ στην ΑΣΥΕ και να χρησιμοποιήσω την γνωμάτευση ποσοστού αναπηρίας που θα εκδώσουν, για να πάρει το παιδί μου προνοιακό επίδομα αναπηρίας από τον ΟΠΕΚΑ;
Σύμφωνα με Ν. 4331/2015 άρθρο 1. για την ένταξη στα προνοιακά προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης Ατόμων με Αναπηρία γίνονται δεκτές και οι γνωματεύσεις της Α.ΣΥ.Ε. ή της Α.Ν.Υ.Ε. ή της Α.Α.Υ.Ε. ή της Ανώτατης Υγειονομικής Επιτροπής της Ελληνικής Αστυνομίας ή της Ανώτατης Υγειονομικής Επιτροπής του Πυροσβεστικού Σώματος σε ισχύ που έχουν εκδοθεί από τους αιτούντες για άλλη αιτία, εφόσον πληρούνται με βάση αυτές οι ιατρικές προϋποθέσεις του κατά περίπτωση αιτούμενου προνοιακού προγράμματος οικονομικής ενίσχυσης.
Μπορεί να αποδοθεί ποσοστό αναπηρίας 80% σε παιδί με ΔΑΦ χωρίς Νοητική Υστέρηση;
Σύμφωνα με τον Ενιαίο Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας ΥΑ 80100_101202_2021 ΦΕΚ Β’ 6282/29-12-2021 για τον προσδιορισμό του ποσοστού αναπηρίας (Π.Α.) λαμβάνονται : 1. η νοημοσύνη, 2. Η συνολική λειτουργικότητα, 2.1 προσδιοριστές σοβαρότητας της έκπτωσης στους τομείς κοινωνική επικοινωνία, επαναλαμβανόμενες στερεοτυπικές συμπεριφορές, περιορισμένα ενδιαφέροντα, 2.2 Προσδιοριστές προσαρμοστικής λειτουργικότητας όπως ανάπτυξη λόγου και ομιλίας, Δεξιότητες γραφής και ανάγνωσης, Δεξιότητες αυτόνομης διαβίωσης, ανάγκη αυξημένης ή συνεχούς επίβλεψης , επιθετικές συμπεριφορές κ.ά. Σε Άτομα με Αυτισμό, νοημοσύνη εντός φυσιολογικών ορίων και χαμηλότερη συνολική Λειτουργικότητα σύμφωνα με τα παραπάνω, μπορεί να αποδοθεί Ποσοστό Αναπηρίας από 67% έως 80%.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΝΟΙΑ - ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
Πώς θα πάρω επίδομα για το παιδί μου, ποια η διαδικασία;
Η διαδικασία για την λήψη επιδόματος Αναπηρίας από τον ΟΠΕΚΑ περιλαμβάνει:
- Λήψη Γνωμάτευσης της πάθησης και συμπλήρωση Εισηγητικού Φακέλου από ιδιώτη παιδοψυχίατρο ή παιδονευρολόγο ή αναπτυξιολόγο ή από αντίστοιχη ειδικότητα δημόσιου Κέντρου Ψυχικής Υγείας ή παιδοψυχιατρικού τμήματος Νοσοκομείου ή Ιατροπαιδαγωγικού Κέντρου
- Υποβολή της αίτησης Αξιολόγησης μαζί με την Γνωμάτευση της πάθησης και τον Εισηγητικό Φάκελο σε μία Γραμματεία πρωτοβάθμιου ΚΕ.Π.Α ή άλλης υγειονομικής επιτροπής . Μετά την Εξέταση του ατόμου με ΔΑΦ από ΚΕΠΑ ή άλλη Υγειονομική Επιτροπή εκδίδεται Γνωμάτευση Πιστοποίησης Αναπηρίας .
Κατά της γνωμάτευσης της Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής δίνεται στον ενδιαφερόμενο το δικαίωμα προσφυγής στη Δευτεροβάθμια Υγειονομική Επιτροπή εντός 10 ημερολογιακών ημερών από την ημερομηνία κοινοποίησης της Γνωμάτευσης Πιστοποίησης Αναπηρίας
- Υποβολή αίτησης προς τον ΟΠΕΚΑ για παροχή επιδόματος Αναπηρίας με συνημμένη την Απόφαση/Γνωμάτευση της Υγειονομικής Επιτροπής. Η αίτηση υποβάλλεται σε ένα Κέντρο Κοινότητας του Δήμου κατοικίας.
Εκτός από τα ΚΕ.Π.Α. οι άλλες Υγειονομικές Επιτροπές Πιστοποίησης Αναπηρίας είναι οι ΑΝΩΤΑΤΕΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ Στρατού (Α.Σ.Υ.Ε.), Ναυτικού (Α.Ν.Υ.Ε.), Αεροπορίας (Α.Α.Υ.Ε.), της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος.
Ποιο επίδομα μπορεί να πάρει ένα άτομο με ΔΑΦ;
Τα άτομα με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ )-αυτισμό δικαιούνται Επιδόματος Αναπηρίας από τον ΟΠΕΚΑ. Ανάλογα με το ποσοστό αναπηρίας που έχει αποδοθεί στα άτομα με ΔΑΦ από μια Υγειονομική Επιτροπή, δικαιούνται και αντίστοιχο Επίδομα:
- Με ποσοστό αναπηρίας από 67% και άνω, δικαιούνται το επίδομα ατόμων με βαριά αναπηρία (313 Ευρώ μηνιαία).
- Με ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω, δικαιούνται το επίδομα ατόμων με βαριά νοητική υστέρηση (530 ευρώ μηνιαία), χωρίς να απαιτείται όμως νοητική στέρηση για τα άτομα με αυτισμό.
Οι αποφάσεις από ποιες Υγειονομικές Επιτροπές αναγνωρίζονται για λήψη αναπηρικού επιδόματος εκτός από τις αποφάσεις των ΚΕΠΑ;
Εκτός από τις Πρωτοβάθμιες Υγειονομικές Επιτροπές των ΚΕ.Π.Α. αναγνωρίζονται οι αποφάσεις/ γνωματεύσεις αναπηρίας από τις Ανώτατες Υγειονομικές Επιτροπές, Στρατού (Α.Σ.Υ.Ε.), Ναυτικού (Α.Ν.Υ.Ε.), Αεροπορίας (Α.Α.Υ.Ε.) ή και την Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος. Στην Γνωμάτευση για λήψη αναπηρικού επιδόματος περιλαμβάνονται :
1) Ο χαρακτηρισμός ατόμων ως ΑμεΑ.
2) Ο καθορισμός ποσοστού αναπηρίας
ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Ασφάλιση - Ειδικές Θεραπείες Ειδικής Αγωγής
Από που μπορεί ο ανασφάλιστος ανήλικος με ΔΑΦ να λαμβάνει δωρεάν θεραπείες ειδικής αγωγής;
Στις μονάδες ψυχικής υγείας του Ν.2716/1999 δηλαδή σε δημόσιους φορείς Υγείας (Κέντρα Ψυχικής Υγείας ,Κοινοτικά ΚΨΥ πρώην ιατροπαιδαγωγικά, ψυχιατρικά τμήματα και κλινικές Νοσοκομείων, Κέντρα Ημέρας ) και ΝΠΙΔ μονάδες Υπ. Υγείας (Κέντρα Ημέρας) , σε δημόσιους φορείς Κοινωνικής Πρόνοιας (Μονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, Κέντρα Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας) σε δημόσιους φορείς Εκπαίδευσης (ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ.)
Το παιδί μου είναι 21 ετών και μέχρι τώρα καλυπτόταν με θεραπείες ειδικής αγωγής μέσω ΚΔΗΦΑμεΑ. Τώρα δικαιούται θεραπείες ειδικής αγωγής του άρθρου 45 ΕΚΠΥ που παρέχονται μέσω πράξεων από συμβεβλημένους με ΕΟΠΥΥ θεραπευτές;
ΦΕΚ Αρ. Φύλλου 889/14 Μαρτίου 2019 πργρ 9 & ΥΑ ΕΑΛΕ/Γ.Π. 80157/2018 (ΦΕΚ 4898/Β/1-11-2018) (ΕΚΠΥ) παρ. 4 άρθρ. 45 Οι παροχές ειδ. αγωγής του άρθρ. 45, δύνανται να παρατείνονται και άνω του 18ου έτους της ηλικίας, μετά από επανεκτίμηση και επιστημονική αξιολόγηση. Λόγω της μη ρητής αναφοράς στο ΦΕΚ Αρ. Φύλλου 889/14 Μαρτίου 2019, στους δικαιούχους θεραπευτικών πράξεων ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ του άρθρου 29 που ελάμβαναν ως ανήλικοι θεραπείες ειδικής αγωγής από τα ΚΔΗΦ απορρίπτονται από τον ΕΟΠΥΥ τα αιτήματα συνέχειας της παροχής αυτών των πράξεων ειδικής αγωγής μέσω συμβεβλημένων κέντρων ειδικών θεραπειών ή ιδιωτών θεραπευτών του άρθρου 45 στα παιδιά που πλέον ενηλικιώνονται και για οποιοδήποτε λόγο δεν δύνανται να περιθάλπονται σε ΚΔΗΦ. Έτσι μεταπίπτουν στην παροχή θεραπειών των άρθρων 39-41 του Κανονισμού και δεν δικαιούνται θεραπείες ειδ. αγωγής του άρθρ. 45 ΕΚΠΥ.
Πόσες συνεδρίες ειδικής αγωγής, ποιες και ποιο συνολικό ποσό δικαιούται μηνιαία το παιδί μου με ΔΑΦ;
ΦΕΚ 4898/2018 ΕΚΠΥ άρθρ 45 & ΦΕΚ5571/2018 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑσελ65734. Στο Παράρτημα περιλαμβάνονται αναλυτικά ο αριθμός των θεραπειών ανά είδος (λογοθεραπείες, εργοθεραπείες), οι ειδικότητες των συνταγογραφούντων ιατρών καθώς και ο μέγιστος χρόνος διάρκειας των γνωματεύσεων και των θεραπειών. Στην πράξη παρατηρείται διαφορά ως προς τον αριθμό των καλυπτόμενων θεραπειών από διαφορετικά Ταμεία πχ τα ασφαλιστικά ταμεία των ένστολων αποζημιώνουν διαφορετικό αριθμό θεραπειών. Επίσης παρατηρείται διαφορά ως προς το συνολικό ποσό αποζημίωσης όλων των θεραπειών με ανώτατο ποσό σε κάποια ταμεία το ποσό των 440 Ευρώ . Επίσης χορηγούνται μέχρι τέσσερα είδη ειδικών θεραπειών μηνιαίως, σύμφωνα με την παράγραφο 9 του άρθρου 45 του ΕΚΠΥ, χωρίς να συνυπολογίζονται οι φυσικοθεραπείες.
Ασφάλιση - Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη
Δικαιούνται τα άτομα με ΔΑΦ απαλλαγή από συμμετοχή στην δαπάνη για διαγνωστικές εξετάσεις που κάνουν σε ιδιωτικά εργαστήρια;
Σύμφωνα με το άρθρο 6 της ΥΑ ΕΑΛ//2018 (ΦΕΚ Β΄ 4898/2018), με τίτλο: «Τροπ. ΥΑ 2018 «Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του (ΕΟΠΥΥ)», προβλέπεται ότι στους δικαιούχους του Οργανισμού παρέχονται οι προβλεπόμενες από την κείμενη νομοθεσία διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις, οι οποίες μπορούν να διενεργηθούν σε δημόσιες δομές και σε συμβεβλημένους ιδιώτες παρόχους διαγνωστικών εξετάσεων και πράξεων.
Δεν καταβάλλουν συμμετοχή, όσοι έχουν πιστοποιημένη αναπηρία από ΚΕΠΑ 80% και άνω, για οποιαδήποτε πάθηση. Διαγνωστικές Εξετάσεις είναι: οι αιματολογικές, βιοχημικές, μικροβιολογικές, κυτταρολογικές και απεικονιστικές εξετάσεις που πραγματοποιούνται αποκλειστικά και μόνο σε Μέλος του Συμβεβλημένου Δικτύου με βάση αντίστοιχο παραπεμπτικό σημείωμα, που έχει εκδοθεί από ιατρό ανάλογης ειδικότητας. Για τον ετήσιο Προληπτικό Έλεγχο (check up) ορίζονται περιοριστικά οι ιατρικές υπηρεσίες που παρέχονται άπαξ ετησίως, αποκλειστικά από τα μέλη του Συμβεβλημένου Δικτύου.
Σε ποιες περιπτώσεις δεν πληρώνουν συμμετοχή oι ασφαλισμένοι για τα φάρμακα που τους χορηγούνται ;
Δεν πληρώνουν συμμετοχή για τα φάρμακα oι ασφαλισμένοι:
α) που τα προμηθεύονται από τα φαρμακεία ή τις αποθήκες του Ε.Ο.Π.Υ.Υ
β)που τα προμηθεύονται από τα φαρμακεία των Κρατικών Νοσοκομείων
γ) για τα αντιψυχωσικά που συμπεριλαμβάνονται στην λίστα του ΕΟΦ.
Πληρώνουν συμμετοχή 10 % για τα αντιεπιληπτικά που συμπεριλαμβάνονται στην λίστα του ΕΟΦ.
ΕΙΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ
Φορολογία
Δικαιούμαι μείωση φόρου ως μητέρα παιδιού με αυτισμό;
Σύμφωνα με απόφαση Α.Α.Δ.Ε. Α. 1118/2021 – ΦΕΚ 2226/Β/27-5-2021 και άρθρο 11 του 4173/2013 δικαιούστε μείωση φόρου 200 Ευρώ εφόσον το παιδί ως εξαρτώμενο μέλος έχει ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67% και εφόσον ως ενήλικας είναι άγαμο, διαζευγμένο ή σε χηρεία. Δεν θεωρούνται εξαρτώμενα μέλη τα τέκνα ΑμεΑ, εάν το ετήσιο εισόδημά τους υπερβαίνει το ποσό των έξι χιλιάδων (6.000) ευρώ. Δεν θεωρούνται εισόδημα : α) διατροφή που καταβάλλεται στο ανήλικο τέκνο με δικαστική απόφαση β) εξωϊδρυματικό επίδομα ή προνοιακά επιδόματα αναπηρίας που χορηγούνται από το κράτος.
Είμαι γονέας παιδιού με αυτισμό. Δικαιούμαι να αγοράσω αυτοκίνητο με απαλλαγή από τέλη ταξινόμησης; Επίσης δικαιούμαι απαλλαγή από τέλη κυκλοφορίας;
Σύμφωνα με απαλλαγές που προβλέπονται από τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 1 του Ν. 490/1976 όπως τροποποιήθηκε από Ν. 1798/1988 – Άρθρο 16 & συμπληρώθηκε από Ν 4538/2018 άρθρο 29 δικαιούνται απαλλαγής από τέλη ταξινόμησης και τέλη κυκλοφορίας όσοι πάσχουν από αυτισμό, εφ’ όσον αυτός συνοδεύεται από επιληπτικές κρίσεις ή πνευματική καθυστέρηση ή οργανικό ψυχοσύνδρομο, οι οποίοι, εξαιτίας των παθήσεων αυτών έχουν καταστεί ανάπηροι, με συνολικό ποσοστό αναπηρίας από εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω, είναι ανίκανοι για εργασία και έχουν ανάγκη βοηθείας. Επίσης, η απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας που δικαιούνται οι ανήλικοι ανάπηροι, δύναται να παραχωρείται έως την ενηλικίωσή τους στο πρόσωπο που ασκεί τη γονική μέριμνα ή για οποιονδήποτε λόγο έχει την επιτροπεία τους για ένα μόνο όχημα, έστω και αν ασκεί τη γονική μέριμνα ή την επιτροπεία σε περισσότερους ανήλικους αναπήρους.
Το επίδομα αναπηρίας που λαμβάνει το παιδί μου από τον ΟΠΕΚΑ φορολογείται;
Σύμφωνα με εγκύκλιο Αριθ. Πρωτ.: Ε.2077/03.06.2020 της Δ/νσης Φορολογικής Διοίκησης με την Ε.2105/2019 εγκύκλιο κοινοποιήθηκαν οι διατάξεις του άρθρου 81 του ν.4611/2019 κατά τις οποίες ορίζεται ότι τα χρηματικά ποσά που καταβάλλονται από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) από 1.1.2019 και εξής, ως προνοιακές παροχές σε χρήμα σε άτομα με αναπηρία δεν εμπίπτουν σε καμία κατηγορία εισοδήματος και δεν φορολογούνται, συνεπώς δεν υπάγονται και στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του ν.4172/2013.»
Σύμφωνα με Α.Α.Δ.Ε. Α. 1118/2021 – ΦΕΚ 2226/Β/27-5-2021 συμπληρώνονται στην φορολογική δήλωση στους κωδικούς 781-782.
‘Έχω παιδί με ΔΑΦ. Μπορώ να ζητήσω απαλλαγή από δημοτικά τέλη;
Σύμφωνα με Ν. 3463/2006 (Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων), άρθρο 202, παρ.3 (ΦΕΚ 114 Α΄) όπως τροποποιήθηκε από Άρθρο 12 Ν. 4558/2018 με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του αριθμού των μελών του, είναι δυνατή η μείωση δημοτικών φόρων ή τελών ή η απαλλαγή από αυτούς για τα άτομα με αναπηρίες, όπως η ιδιότητα των ανωτέρω οριοθετείται αντίστοιχα από την κείμενη νομοθεσία, καθώς και τους δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης του άρθρου 235 του ν. 4389/2016 (Α΄ 94). Με την ίδια απόφαση μπορεί να τίθενται και εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγηση της ως άνω μείωσης ή απαλλαγής. Ειδικά για την ευπαθή κοινωνική ομάδα των ατόμων με αναπηρία συμπεριλαμβανομένων και των οικογενειών που έχουν στη φροντίδα τους άτομα με αναπηρία, σε περίπτωση λήψης εισοδηματικών κριτηρίων λαμβάνεται υπόψη το πρόσθετο κόστος που απαιτείται για την κάλυψη των αναγκών αναπηρίας. Στο εισοδηματικό κριτήριο που αφορά στην ανωτέρω κοινωνική ομάδα θα πρέπει να υπολογίζεται μόνο το φορολογητέο εισόδημα, ώστε να μην προσμετρούνται τα πάσης φύσεως επιδόματα αναπηρίας (προνοιακά επιδόματα, εξωιδρυματικό επίδομα, επίδομα κίνησης, διατροφικό επίδομα νεφροπαθών και μεταμοσχευμένων συμπαγών οργάνων κ.λπ.) τα οποία είναι αφορολόγητα.
Κατασκηνωτικό πρόγραμμα
Πού μπορεί να πάει κατασκήνωση το παιδί μου;
- Κατασκηνωτικό πρόγραμμα ΟΑΕΔ
Σύμφωνα με ΑΔΑ: ΨΠΡΓ4691Ω2-ΓΤΨ Υπ. Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων & https://www.oaed.gr/paidikes-kataskinwseis παιδιά 6-16 ετών εργαζόμενων ή άνεργων γονέων μπορούν να φιλοξενηθούν για 15 ημέρες σε παιδικές κατασκηνώσεις που έχουν περιληφθεί στο «Μητρώο Παρόχων» του ΟΑΕΔ. Η επιλογή των ωφελούμενων παιδιών γίνεται με μοριοδότηση βάση κριτηρίων. Ωφελούμενα παιδιά με αποδεδειγμένη αναπηρία σε ποσοστό 50% και άνω εντάσσονται στο πρόγραμμα ανεξαρτήτως του αριθμού μορίων των δικαιούχων γονέων τους, εφόσον οι προσφερόμενες θέσεις από τους παρόχους για παιδιά με αναπηρία επαρκούν για τη διαμονή όλων των ωφελούμενων παιδιών της κατηγορίας αυτής, για τα οποία έχουν υποβληθεί αποδεκτές αιτήσεις.
- Κρατικό Κατασκηνωτικό Πρόγραμμα Ατόμων με Αναπηρία
Σύμφωνα με ΚΥΑ Αριθμ. Δ12α/ΓΠ ΦΕΚ B’ 3070/12.07.2021 η ΠΟΣΓΚΑΜΕΑ οργανώνει και λειτουργεί σε συνεργασία με κατασκηνώσεις των Δήμων της χώρας το Κρατικό Κατασκηνωτικό Πρόγραμμα Ατόμων με Αναπηρία καλύπτοντας τα έξοδα συνοδών/φροντιστών των ΑμεΑ κατά την διάρκεια της φιλοξενίας τους στην κατασκήνωση. ΑμεΑ 10-50 ετών μπορούν να φιλοξενηθούν για 10 ημέρες σε κατασκηνώσεις των Δήμων της χώρας.
- Πρόγραμμα Κατασκηνώσεων του ΕΦΚΑ
Σύμφωνα με Τη με αρ. πρωτ. Φ.43000/28744/3768/14-05-21 (ΑΔΑ:6Ι7Δ46ΜΤΛΚ-ΧΝΡ) & https://www.efka.gov.gr/el/aiteseis-kataskenoseon-2021 πολλά ασφαλιστικά ταμεία στην Ελλάδα καλύπτουν πλήρως τη φιλοξενία παιδιών σε παιδικές κατασκηνώσεις για 15 ημέρες. Το κάθε Ασφαλιστικό Ταμείο ακολουθεί δική του διαδικασία σχετικά με την υποβολή αιτήσεων και την κατάθεση δικαιολογητικών που αφορούν στην δωρεάν φιλοξενία παιδιών σε κατασκηνώσεις. Δικαιούχοι είναι τα έμμεσα μέλη ηλικίας 6-16 ετών συγκεκριμένων κατηγοριών ασφαλισμένων και συνταξιούχων του e-ΕΦΚΑ καθώς και των παιδιών των εργαζομένων στον Φορέα.
Κοινωνικό τιμολόγιο ΔΕΚΟ
Μπορώ να ζητήσω μειωμένο τιμολόγιο στην ΔΕΗ;
Το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) θεσπίστηκε για την προστασία των ευπαθών ομάδων καταναλωτών και παρέχεται σύμφωνα με την Απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Δ5-ΗΛ/Β/Φ29/16027/6.8.10 (ΦΕΚ Β’ 1403/06.09.2010). Με νεότερη Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β’ 242/01.02.2018) τροποποιήθηκαν οι κατηγορίες των δικαιούχων του ΚΟΤ ως εξής:
Α. Κατηγορία ΚΟΤ Α’: Εντάσσονται όσοι δικαιούνται Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.
Β. Κατηγορία ΚΟΤ Β’: Εντάσσονται νοικοκυριά με βάση τα μέλη από τα οποία αποτελούνται σε συνδυασμό με αντίστοιχα εισοδηματικά κριτήρια. Για νοικοκυριό που στη σύνθεσή του περιλαμβάνει και άτομο ή άτομα με αναπηρία εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω τα εκάστοτε εισοδηματικά όρια αυξάνονται κατά οκτώ χιλιάδες (8.000) ευρώ.
Μεταφορές
Δικαιούται το παιδί μου, 19 ετών με ΔΑΦ, δελτίο μετακίνησης ΑμεΑ για δωρεάν μετακίνηση με τα αστικά λεωφορεία;
Σύμφωνα με την με αριθ.Δ12α/ΓΠοικ 40365/1254/5-10-2020 ΚΥΑ (ΦΕΚ 4363 Β) (ΑΔΑ ΨΔ8Η46ΜΤΛΚ-10Α) & Δ12α/ΓΠοικ.3109/48 Εγκύκλιο, όσα άτομα με ΔΑΦ κατοικούν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και έχουν ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67% ή είναι δικαιούχοι προνοιακών επιδομάτων ΑμεΑ που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ, με την προϋπόθεση εισοδηματικών ορίων με βάση το συνολικό ατομικού εισόδημα (έως 23.000€) ή το συνολικό οικογενειακό εισόδημα (έως 29.000€) έχουν δικαίωμα δωρεάν μετακίνησης με τα αστικά μέσα συγκοινωνίας των αστικών ΚΤΕΛ του Νομού τους.
Ισχύουν εισοδηματικά κριτήρια, για να έχει ένα άτομο με ΔΑΦ έκπτωση στα εισιτήρια των υπεραστικών λεωφορείων των ΚΤΕΛ;
Σύμφωνα με την με αριθ.Δ12α/ΓΠοικ 40365/1254/5-10-2020 ΚΥΑ (ΦΕΚ 4363 Β) (ΑΔΑ ΨΔ8Η46ΜΤΛΚ-10Α) & Δ12α/ΓΠοικ.3109/48 Εγκύκλιο ανεξαρτήτως εισοδηματικών κριτηρίων όσα άτομα με ΔΑΦ κατοικούν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και έχουν ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67% ή είναι δικαιούχοι προνοιακών επιδομάτων που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ, έχουν το δικαίωμα της μετακίνησης με μειωμένο εισιτήριο κατά 50%, σε όλες τις διαδρομές εσωτερικού των υπεραστικών λεωφορείων των ΚΤΕΛ εφόσον διαμένουν μόνιμα σε μία από τις Περιφερειακές Ενότητες της χώρας.
Το ανήλικο παιδί μου έχει αυτισμό με ποσοστό αναπηρίας 80%. Ως γονέας του μπορώ να προμηθευτώ δελτίο στάθμευσης σε θέσεις αναπήρων;
Σύμφωνα με το άρθρο 1, παρ. 4 του ΠΔ 241/2005 «Θέσπιση Δελτίου Στάθμευσης για άτομα με αναπηρίες» και των με αρ.πρωτ. 515/07.01.2015 και 53915/2727/09.09.2020 εγγράφων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, δικαιούχοι του Δελτίου Στάθμευσης είναι οι αναφερόμενοι στο άρθρο 16 του ν. 1798/1988 (Α’ 166). Συγκεκριμένα τα άτομα που πάσχουν από αυτισμό μόνο εφ’ όσον αυτός συνοδεύεται από επιληπτικές κρίσεις ή πνευματική καθυστέρηση ή οργανικό ψυχοσύνδρομο, οι οποίοι, εξαιτίας των παθήσεων αυτών έχουν καταστεί ανάπηροι, με συνολικό ποσοστό αναπηρίας από εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω, είναι ανίκανοι για εργασία και έχουν ανάγκη βοηθείας. Στους ανήλικους ανάπηρους των παραπάνω κατηγοριών που δικαιούνται ατέλειας, το δικαίωμα αυτό παραχωρείται σ΄ εκείνον που ασκεί τη γονική μέριμνα ή για οποιοδήποτε λόγο έχει την επιτροπεία, ο οποίος δύναται να εισάγει με τις διατάξεις αυτές ένα επιβατικό αυτοκίνητο έστω και αν ασκεί τη γονική μέριμνα ή την επιτροπεία σε περισσότερους ανήλικους ανάπηρους.
Για να έχω απαλλαγή από τα διόδια θα πρέπει να επιβαίνει και το ανήλικο παιδί μου;
Σύμφωνα με την παρ.17 του άρθρου 211 του ν. 4782/2021 για δωρεάν διέλευση από διόδια των αυτοκινητοδρόμων το Α.με.Α πρέπει να επιβαίνει στο όχημα κατά τη διέλευση. Η διέλευση ελέγχεται και δεν είναι αυτόματη.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Δημοτικοί Παιδικοί / Βρεφονηπιακοί Σταθμοί
Μπορεί το παιδί μου μετά τα 4 έτη του, που ξεκινά η υποχρεωτική πρωτοβάθμια εκπαίδευση, να συνεχίσει να πηγαίνει σε βρεφονηπιακό σταθμό ολοκληρωμένης φροντίδας - στο τμήμα ειδικής αγωγής - και να μην πάει σε ειδικό νηπιαγωγείο;
Ναι, μπορεί να συνεχίσει να πηγαίνει σε βρεφονηπιακό σταθμό ολοκληρωμένης φροντίδας – στο τμήμα ειδ. αγωγής – και να μην πάει σε ειδικό νηπιαγωγείο. Επίσης, η συμμετοχή του σε βρεφονηπιακό σταθμό ολοκληρωμένης φροντίδας καλύπτεται μέσω voucher από την ΕΕΤΑΑ. ΦΕΚ 3126/2021
Μπορώ να βάλω ιδιώτη συνοδό στον βρεφονηπιακό σταθμό;
ΦΕΚ 204/Α/16-12-2019 άρθρο 48 Η υποστήριξη του παιδιού που πάσχει από σωματικές, πνευματικές, ψυχικές παθήσεις ή αναπηρίες δύναται να παρέχεται και από ειδικό βοηθό – συνοδό που διαθέτει η οικογένεια του παιδιού, μετά από αίτηση του γονέα ή κηδεμόνα, συνοδευόμενη από γνωμάτευση ιατρού κατάλληλης ειδικότητας ότι αυτό μπορεί να είναι ωφέλιμο για το παιδί
Προβλέπεται υποστήριξη από συνοδούς του Δήμου σε βρεφονηπιακούς σταθμούς των Δήμων για νήπιο με αυτισμό; Υπάρχουν κριτήρια προτεραιότητας τοποθέτησης για το παιδί μου που είναι 3 ετών με αυτισμό σε βρεφονηπιακούς σταθμούς των Δήμων;
ΦΕΚ4249/2017 άρθρ. 3 Κατά την εγγραφή επιλέγονται τα παιδιά προτιμώμενων εκείνων που έχουν ανάγκη ιδιαίτερης φροντίδας για κοινωνικούς λόγους ,όπως παιδιά με σωματική ή πνευματική αναπηρία. Παιδιά που πάσχουν από σωματικές, πνευματικές, ψυχικές παθήσεις ή αναπηρίες εγγράφονται στο Σταθμό, εφόσον βεβαιώνεται με γνωμάτευση ιατρού κατάλληλης ειδικότητας ότι αυτό μπορεί να είναι ωφέλιμο για το παιδί και ότι έχει τη δυνατότητα ένταξης σε πλαίσιο λειτουργίας Παιδικού Σταθμού. Σε αυτή την περίπτωση, όταν κρίνεται απαραίτητο, το Διοικητικό Συμβούλιο του νομικού προσώπου ή το Δημοτικό Συμβούλιο, στην περίπτωση που ο Σταθμός λειτουργεί ως υπηρεσία του Δήμου, λαμβάνει απόφαση για τον ορισμό κατάλληλου εξειδικευμένου προσωπικού ή συνοδού
ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
Ειδικές εργασιακές ρυθμίσεις για άτομα με ΔΑΦ ή/και για μέλη της οικογένειάς τους
Δικαιούμαι απόσπαση πριν το πέρας 2 ετών από την οργανική θέση όπου τοποθετήθηκα ως νεοδιόριστος-η εκπαιδευτικός δημοσίου;
Οι νεοδιοριζόμενοι εκπαιδευτικοί ή μέλη Ε.Ε.Π και Ε.Β.Π που ανήκουν της ειδικές κατηγορίες μετάθεσης της παρ. 1 του άρθρου 13 του π.δ. 50/1996 ή έχουν τέκνα με αναπηρία 67% και άνω, ανεξαρτήτως παθήσεως, δύνανται να αποσπώνται με απόφαση του αρμόδιου οργάνου ύστερα από γνώμη των οικείων υπηρεσιακών συμβουλίων, κατόπιν προσκόμισης πιστοποιητικού Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) που αποδεικνύει τα ανωτέρω ΠΔ 50/1996 άρθρ 13 & Ν. 4589/2019 Άρθρο 62.
Υπάρχουν διευκολύνσεις σε γονείς στρατιωτικούς πχ στις βάρδιες, στις μεταθέσεις κλπ;
Για Μεταθέσεις, Διοικητικά και άλλα ευεργετικά μέτρα Στρατιωτικού Προσωπικού που επιμελείται της Ανατροφής Τέκνου ΑΜΕΑ ισχύουν :
α) στον τόπο της προτίμησής τους υπηρετούν υποχρεωτικά στελέχη που επιμελούνται τέκνο ή με δικαστική απόφαση τους έχει ανατεθεί η επιμέλεια ατόμου, με αναπηρία Για την εφαρμογή του προηγούμενου εδαφίου, το ποσοστό αναπηρίας απαιτείται να είναι εξήντα επτά τοις εκατό (67%) τουλάχιστον. ΦΕΚ 1139/Β/3-6-2011 & ΝΟΜΟΣ 4609/2019 άρθρο 10.
β)Χορήγηση ειδικής άδειας με αποδοχές, διάρκειας 30 ημερών το έτος, βάσει του άρθρου 21. ΚΥΑ Φ.400/34/292616/Σ4753/2016 ΦΕΚ 2808/Β/6-9-2016
γ)Μείωση ωραρίου εργασίας κατά μια (1) ώρα ημερησίως, σύμφωνα με άρθρο 27 του Ν.4305/2014 και άρθρο 47 παράγραφος 9 του 4674/2020
δ)Χορήγηση απαλλαγής από εκτέλεση υπηρεσιών που απαιτούν διανυκτέρευση βάση παραγράφου 3 του άρθρου 2. της ΥΑ Φ.400/32/82424/Σ.343/2015 ΦΕΚ 1139/Β/3-6-2011
ε)Στέγαση στελεχών σε οικήματα των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων κατ’ απόλυτη σειρά προτεραιότητας και ανεξαρτήτως μοριοδότησης άρθρο 5 της ΥΑ Φ.400/32/82424/Σ.343/2015 ΦΕΚ 1139/Β/3-6-2011
στ) Παραθερισμός σε κέντρα των ΕΔ κατ’ απόλυτη σειρά προτεραιότητας και ανεξαρτήτως μοριοδότησης: άρθρο 6 της ΥΑ Φ.400/32/82424/Σ.343/2015 ΦΕΚ 1139/Β/3-6-2011
Είμαι υπάλληλος μητέρα παιδιού με αυτισμό σε ιδιωτική επιχείρηση. Δικαιούμαι μείωση ωραρίου, ειδικές άδειες;
Ν.4808/2021 άρθρ. 41. Οι γονείς που έχουν παιδιά ανεξαρτήτως ηλικίας με πνευματική, σωματική ή ψυχική αναπηρία και εργάζονται σε επιχείρηση που απασχολεί τουλάχιστον 50 άτομα δικαιούνται μειωμένου ωραρίου κατά 1 ώρα την ημέρα με ανάλογη περικοπή των αποδοχών & σύμφωνα με άρθρο 43 στο φυσικό, θετό ή ανάδοχο γονέα παιδιού ηλικίας έως 18 ετών συμπληρωμένων, ή παιδιού ανεξαρτήτως ηλικίας, που αυτισμό, χορηγείται ειδική γονική άδεια, διάρκειας δέκα εργάσιμων ημερών κατ΄ έτος, με αποδοχές, έπειτα από αίτησή του, κατά απόλυτη προτεραιότητα.
Αναμένεται η έκδοση ΚΥΑ για άδεια φροντιστή , διάρκειας έως πέντε (5) εργασίμων ημερών για κάθε ημερολογιακό έτος και για δύο (2) φορές το χρόνο και από μία (1) εργάσιμη ημέρα κάθε φορά, να δικαιούται ο εργαζόμενος γονέας ή φροντιστής να απουσιάσει από την εργασία του με αποδοχές.
Εργάζομαι στο Δημόσιο με ημιαπασχόληση /ορισμένου χρόνου και είμαι μητέρα παιδιού με ΔΑΦ. Πόσες ημέρες ειδική άδεια δικαιούμαι;
Στους υπαλλήλους με σχέση εργασίας ΙΔΟΧ η ειδική άδεια των 22 ημερών χορηγείται σε αναλογία με βάση τη διάρκεια της σύμβασης που έχουν συνάψει. Ο αριθμός των ημερών της ειδικής άδειας των 22 ημερών με βάση τη διάρκεια της σύμβασης υπολογίζεται ως εξής: 22 ημέρες (ή 32 κατά περίπτωση)/ 12μήνες x αριθμό μηνών που διαρκεί η σύμβαση. Σε περίπτωση που προκύπτει δεκαδικός αριθμός γίνεται στρογγυλοποίηση αυτού. περ. α’ της παρ. 7 του άρθρου 47 του ν.4674/2020 & παραγρ 2, 3 και 4 του άρθρου 50 του ν. 3528/2007.
Είμαι δημόσιος υπάλληλος. Δικαιούμαι απόσπασης στην πόλη που φοιτά ο γιος μου με ΔΑΦ;
ν.3230/2004, άρθρο 12 (ΦΕΚ 44 τ.Α΄ 11-2-04) Μόνιμοι υπάλληλοι και υπάλληλοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, που είναι γονείς ή έχουν την επιμέλεια ατόμων με αναπηρία, τα οποία φοιτούν σε σχολές τριτο-βάθμιας εκπαίδευσης, εφόσον δεν υπάρχει δυνατότητα μεταγραφής σε άλλη σχολή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, η οποία εδρεύει στην πόλη όπου υπηρετεί ο γονέας ή ο έχων την επιμέλεια του ατόμου με αναπηρία, μπορούν να αποσπώνται σε δημόσιες υπηρεσίες, Ν.Π.Δ.Δ. και Ο.Τ.Α. α΄ και β΄ βαθμού, στις πόλεις όπου σπουδάζουν τα άτομα με αναπηρία, για χρονικό διάστημα ίσο με το χρόνο φοίτησης και μέχρι δύο (2) το πολύ εξάμηνα μετά τη λήξη τους.
Είμαστε δημόσιοι υπάλληλοι γονείς παιδιού με ΔΑΦ . Πόσες μέρες ειδική άδεια δικαιούμαστε;
Σε περίπτωση που για το ίδιο πάσχον πρόσωπο δικαιούχοι της ειδικής άδειας των 22 ημερών είναι περισσότεροι του ενός υπάλληλοι, η ειδική άδεια με αποδοχές προσαυξάνεται κατ’ ανώτατο όριο σε τριάντα δύο (32) εργάσιμες ημέρες τον χρόνο για το σύνολο των δικαιούχων υπαλλήλων αθροιστικά. Στην περίπτωση αυτή οι συνδικαιούχοι, με κοινή τους δήλωση, καθορίζουν ποιος θα κάνει χρήση της άδειας και για πόσο χρονικό διάστημα. Σε κάθε περίπτωση πάντως η συνολική διάρκεια της άδειας δεν μπορεί να υπερβεί τις τριάντα (32) εργάσιμες ημέρες ετησίως για το σύνολο των συνδικαιούχων υπαλλήλων. ΔΙΔΑΔ/Φ.69/117/οικ.11102/28-5-2020
Προβλέπονται θέσεις στο Δημόσιο για να εργαστούν ΑμεΑ;
Προβλέπεται η στελέχωση από ΑμεΑ και γονείς/αδέλφια ΑμεΑ σε ένα ποσοστό επί των προσλαμβανομένων σε προκηρύξεις των δημόσιων υπηρεσιών, Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου μέσω ΑΣΕΠ σύμφωνα με ν. 2643/1998 , ο οποίος από το 2014 παρέμενε ανενεργός διότι δεν εκδίδονταν αντίστοιχες προκηρύξεις. Σύμφωνα με Ν. 4765/2021 – ΦΕΚ 6/Α/15-1-2021 Ποσοστό δώδεκα τοις εκατό (12%) των θέσεων μόνιμου προσωπικού και προσωπικού με σύμβαση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου, των κατηγοριών Π.Ε., Τ.Ε., Δ.Ε. και Υ.Ε. επί των θέσεων που περιλαμβάνονται στον ετήσιο προγραμματισμό ανθρώπινου δυναμικού της δημόσιας διοίκησης του άρθρου 51 του ν. 4622/2019 (Α΄ 133) καλύπτεται από άτομα με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον πενήντα τοις εκατό (50%),ανά Υπουργείο και νομικά πρόσωπα αυτού, ανά Ανεξάρτητη Αρχή και ανά Αποκεντρωμένη Διοίκηση συμπεριλαμβανομένων των Ο.Τ.Α. α΄ και β΄ βαθμού και των νομικών προσώπων αυτών.
Απασχόληση λόγω ψυχικών παθήσεων
Είμαι ενήλικας με ΔΑΦ και απόφαση ΚΕΠΑ ως ανίκανος προς εργασία. Δικαιούμαι να εργαστώ σαν υπάλληλος σε ιδιωτική επιχείρηση χωρίς να χάσω το επίδομα βαριάς αναπηρίας;
Σύμφωνα με το άρθρο 23 του Ν.4488/2017 «Απασχόληση λόγω ψυχικών παθήσεων.»
ΑμεΑ που οφείλεται σε ψυχική πάθηση ή νοητική υστέρηση ή συμπαθολογία ψυχικής πάθησης και νοητικής υστέρησης, σε ποσοστό τουλάχιστον 50%, μπορούν να αναλαμβάνουν μισθωτή απασχόληση ή αυτοαπασχόληση, με σκοπό την ψυχοκοινωνική αποκατάσταση και την κοινωνική επανένταξη χωρίς διακοπή ή περικοπή των παροχών που λαμβάνουν(σύνταξη λόγω αναπηρίας ή λόγω θανάτου, προνοιακό ή άλλο επίδομα ή νοσήλειο)-παρ. 1 περ. α- ούτε επηρεάζεται η κρίση περί ανικανότητας για κάθε βιοποριστική εργασία από τα Κ.Ε.Π.Α. (παρ. 1 περ. β).
ΔΟΜΕΣ
Δικαιούται το παιδί μου, που μένει σε ΣΥΔ, να πηγαίνει ταυτόχρονα τα πρωινά σε ΚΦΗΦΑμεΑ ή ΚΔΑΠΑΜΕΑ (ανοιχτού τύπου) ή θεωρείται διπλή παροχή;
Δικαιούται ακόμα και σε περίπτωση που καλύπτεται από νοσήλιο στην ΣΥΔ και νοσήλιο στο ΚΔΗΦΑμεΑ, επειδή το πρώτο αφορά ως παροχή τη διαβίωση (ΦΕΚ 74/Β/29-1-2007 & άρθρ. 31 ΕΚΠΥ /ΦΕΚ 4898/2018) ενώ το δεύτερο την απασχόληση/ειδική αγωγή άρθρ. 29 ΕΚΠΥ/ΦΕΚ 4898/2018.
Δικαιούται συγγενής ατόμου με ΔΑΦ να ιδρύσει ΣΥΔ; Διοικείται μια ΣΥΔ από ιδιώτη;
Άρθρο 1 ΦΕΚ 74/Β/29-1-2007: Φορείς μπορούν να είναι είτε φυσικά είτε νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα. Δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να θεωρηθούν Φορείς οι γονείς ή οι δικαστικοί συμπαραστάτες των Π.ΝΟ.Υ. που ενεργούν ως φυσικά πρόσωπα για τα τέκνα τους ή τα πρόσωπα υπό την δικαστική συμπαράστασή τους.
Περιλαμβάνεται ο χρόνος μετακίνησης των ωφελούμενων σε ΚΔΗΦ ΑΜΕΑ ως επιλέξιμη δαπάνη;
Ναι παρ 2 άρθ29 ΕΚΠΥ /ΦΕΚ 4898/2018
Πώς μπορώ να γράψω το παιδί μου σε ΚΔΑΠΑμεΑ; Υπάρχουν κριτήρια επιλογής;
Κάθε χρόνο τον Ιούλιο δημοσιεύεται πρόσκληση από την ΕΕΤΑΑ ( Αρχική σελίδαhttps://www.eetaa.gr) και υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης στο πλαίσιο της Δράσης «ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ» Οι αιτούντες που υποβάλλουν αίτηση για ένταξη σε ΚΔΑΠΑμεΑ ατόμου με αναπηρία, εξαιρούνται των κριτηρίων επιλογής: ύψος οικογενειακού εισοδήματος, κατάσταση απασχόλησης, εργασιακή σχέση.
ΣΤΡΑΤΟΛΟΓΙΑ
Ο γιος μου με ΔΑΦ Υψηλής Λειτουργικότητας και ποσοστό αναπηρίας 67% δικαιούται απαλλαγής από στράτευση;
Σύμφωνα με τα άρθρα 1,2,3 του ΠΔ11/2014-ΦΕΚ17/Α/29-1-2014 και τον περιλαμβανόμενο πίνακα νοσημάτων, παθήσεων και βλαβών (σελ. 228), τα άτομα με Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή (Αυτισμό) κρίνονται, σύμφωνα και με Ν. 3421/2005 άρθρα 32 & 13 όπως τροποποιήθηκε από το Ν. 4690/2020, ακατάλληλοι για στράτευση (Ι/5) και δικαιούνται από τις αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές απαλλαγής από την στράτευση.
Ο γιος μου με βαρύ αυτισμό δεν μπορεί να μεταβεί στην αρμόδια υγειονομική επιτροπή στρατιωτικού νοσοκομείου, που βρίσκεται σε άλλη πόλη, για να εξετασθεί. Υπάρχει δυνατότητα να εξετασθεί στην επαρχιακή πόλη που μένουμε;
Σύμφωνα με την παρ. 1 του Άρθρου 37 του Ν. 3421/2005 (όπως τροποποιήθηκε με το Άρθρο 18 Ν. 4609/2019) για την υγειονομική εξέταση της σωματικής ικανότητας των στρατευσίμων που αδυνατούν για λόγους υγείας να μετακινηθούν , αρμόδια κατά περίπτωση είναι η υγειονομική επιτροπή του φρουραρχείου για τους διαμένοντες σε δήμο ή κοινότητα της έδρας του.
Επίσης σύμφωνα με την παρ. 4 τα συμβούλια και οι επιτροπές αποφαίνονται μετά από αυτοπρόσωπη παρουσίαση των ενδιαφερομένων ή με βάση έκθεση του ιατρού που μετέχει ως μέλος, κατόπιν μετάβασής του στον τόπο διαμονής του ασθενή, εφόσον ο ασθενής αδυνατεί να προσέλθει για εξέταση.
ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ
Θέλω να γίνω εθελοντής σε ένα πρόγραμμα παρέχοντας φροντίδα σε άτομα με ΔΑΦ. Με τί κριτήρια μπορώ να επιλέξω έναν αξιόπιστο ιδιωτικό φορέα;
Σύμφωνα με το άρθρο 11 του Ν. 3868/2010 «Εθελοντής υγείας – κοινωνικής φροντίδας» είναι το εγγεγραμμένο στο μητρώο εθελοντών φυσικό πρόσωπο που παρέχει δωρεάν τις υπηρεσίες του, σύμφωνα με εγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης εθελοντών υγείας – κοινωνικής φροντίδας και «Συντονιστής φορέας» είναι το εποπτευόμενο από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου που εγκρίνει, παρακολουθεί και αξιολογεί την υλοποίηση των προγραμμάτων δράσης εθελοντών υγείας – κοινωνικής φροντίδας και είναι εγγεγραμμένος σε «Μητρώο εθελοντών – εθελοντικών ομάδων» που είναι το μητρώο που τηρείται σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο και περιλαμβάνει το σύνολο των ενεργών εθελοντών υγείας – κοινωνικής φροντίδας.
Σήμερα, σύμφωνα με το Ν. 4455/2017 άρθρο 7, οι ιδιωτικοί φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα υπάγονται στην εποπτεία και τον έλεγχο του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και μπορείτε να αναζητήσετε έναν φορέα εγγεγραμμένο στο Εθνικό Μητρώο ιδιωτικών φορέων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (Εθνικό Μητρώο) στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε. (Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε.) του ν. 3607/2007 (Α’ 245)
Ποια τα δικαιώματα και ποιες οι υποχρεώσεις ενός εθελοντή;
Σύμφωνα με το Εγχειρίδιο Εθελοντισμού «Μάθε, Δες, Δράσε» (2005) Αθήνα της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των εθελοντών καταγράφονται ως εξής:
Δικαιώματα εθελοντών
- Να λαμβάνει, τόσο στην αρχή όσο και στην πορεία της εθελοντικής του δραστηριοποίησης, ενημέρωση, καθοδήγηση, υποστήριξη και τα απαραίτητα μέσα και υλικά για να εκτελέσει τις αρμοδιότητες που του έχουν ανατεθεί.
- Να δέχεται μια συμπεριφορά δίχως διακρίσεις, με σεβασμό ως προς την ελευθερία του, την αξιοπρέπεια και τις πεποιθήσεις του.
- Να συμμετέχει ενεργά στην οργάνωση ή στη δράση στην οποία εμπλέκεται, συμμετέχοντας στην ανάπτυξη, σχεδιασμό, υλοποίηση και αξιολόγηση των προγραμμάτων σύμφωνα με τους κανονισμούς.
- Να είναι ασφαλισμένος από κάθε κίνδυνο ατυχήματος που μπορεί να προκύψει από την άσκηση των εθελοντικών του καθηκόντων και να εκτελεί τις αρμοδιότητές του σε ένα περιβάλλον ασφαλές και που σέβεται τους κανόνες υγιεινής.
- Να λαμβάνει αποζημίωση των εξόδων που προκύπτουν από την άσκηση των καθηκόντων του.
- Να έχει διαπίστευση που να υποδεικνύει ότι είναι εθελοντής.
- Να λαμβάνει το σεβασμό και την αναγνώριση για την κοινωνική αξία της προσφοράς τουλάχιστον.
Υποχρεώσεις εθελοντών
- Να φέρνει εις πέρας τις δεσμεύσεις του με την εθελοντική οργάνωση ή δράση που έχει αναλάβει, σεβόμενος τους σκοπούς και τους κανονισμούς τους.
- Να σέβεται σύμφωνα με τις υποδείξεις που του έχουν δοθεί, τον εμπιστευτικό χαρακτήρα κάποιων πληροφοριών.
- Να αρνείται οποιασδήποτε οικονομική ανταμοιβή που του προσφέρεται για την εθελοντική του εργασία.
- Να σέβεται τα δικαιώματα των δικαιούχων των εθελοντικών δράσεων.
- Να έχει αλληλέγγυα συμπεριφορά μέσα σε ένα πλαίσιο συνεργασίας.
- Να ακολουθεί τα εκπαιδευτικά προγράμματα που προβλέπονται από την οργάνωση ή τη δράση στην οποία συμμετέχει για τη βελτίωση των γνώσεων και των δεξιοτήτων του.
- Να ακολουθεί τις υποδείξεις που του γίνονται για την άσκηση των καθηκόντων του.
8. Να κάνει σωστή χρήση της διαπίστευσής του και των λογοτύπων της οργάνωσης και να προσέχει το υλικό που του έχει δοθεί για την άσκηση των καθηκόντων του.