ΑΠ 11132/10.05.2023 «Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για υποβολή αιτήσεων συμμετοχής στην Β΄ φάση του Πιλοτικού Προγράμματος «Προσωπικός Βοηθός για άτομα με αναπηρία….»

ΑΠ 11132/10.05.2023 «Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για υποβολή αιτήσεων συμμετοχής στην Β΄ φάση του Πιλοτικού Προγράμματος «Προσωπικός Βοηθός για άτομα με αναπηρία….»

Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος σε Άτομα με Αναπηρία (νοητική ή/και αναπτυξιακή ή και ψυχική αναπηρία )από όλη την Επικράτεια που επιθυμούν να λάβουν Προσωπική Βοήθεια για: α) δραστηριότητες καθημερινής ζωής όπως σίτιση, ένδυση, προσωπική υγιεινή, β) εργασία και σπουδές γ) συμμετοχή σε δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου και δ) δραστηριότητες συμμετοχής στην κοινωνική ζωή.

Η αίτηση συμμετοχής υποβάλλεται ηλεκτρονικά στο Πληροφοριακό Σύστημα  Υποστήριξης, στην ηλεκτρονική διεύθυνση prosopikosvoithos.gov.gr, ακολουθώντας τις οδηγίες που αναρτώνται στην οικεία ενότητα από 10/05/2023 έως και 11/06/2023. Η Αίτηση υποβάλλεται ψηφιακά από τον Αιτούντα Ωφελούμενο ή τον Εκπρόσωπό του( Η αίτηση συμμετοχής του Ωφελούμενου, υποβάλλεται πάντα με τους κωδικούς taxisnet του αιτούντος (και όχι του Εκπροσώπου του).Σε κάθε περίπτωση, η αίτηση μπορεί να υποβληθεί και από υπάλληλο Κέντρου Κοινότητας. Οι Ωφελούμενοι επιλέγουν μεταξύ είτε (α) ωριαίας Προσωπικής Βοήθειας από ένα ή περισσότερους Προσωπικούς Βοηθούς είτε (β) Προσωπικής Βοήθειας από ένα Προσωπικό Βοηθό σε καθεστώς συνοίκησης.

Επιλέξιμοι Ωφελούμενοι του Προγράμματος της β΄ φάσης είναι 1.000 άτομα από όλη την Επικράτεια και είναι πρόσωπα τα οποία:

α) είναι ηλικίας δέκα έξι (16) έως εξήντα πέντε (65) ετών

β) διαθέτουν Γνωστοποίηση Αποτελέσματος Πιστοποίησης Αναπηρίας με συνολικό ποσοστό αναπηρίας ίσο ή μεγαλύτερο του 67%, που είναι σε ισχύ κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), από υγειονομικές επιτροπές των νομαρχιών που καταργήθηκαν με τον ν. 3863/2010 (Α’ 115), εφόσον πρόκειται για πιστοποιήσεις εφ’ όρου ζωής, ή ισχύουσες αποφάσεις πιστοποίησης αναπηρίας από τις Ανώτατες Υγειονομικές Επιτροπές, Στρατού (Α.Σ.Υ.Ε.), και Ναυτικού (Α.Ν.Υ. Ε.), Αεροπορίας (Α.Α.Υ.Ε.).

γ) έχουν την κύρια κατοικία τους εντός των γεωγραφικών ορίων της Επικράτειας

δ ) δεν έχουν κατά κεφαλήν εισόδημα ή έχουν κατά κεφαλήν εισόδημα που δεν υπερβαίνει το ποσό των εξήντα χιλιάδων ευρώ (€ 60.000,00), σύμφωνα με τα στοιχεία της πιο πρόσφατης εκκαθάρισης φόρου πριν την υποβολή αίτησης. Ως «Κατά Κεφαλήν Εισόδημα» νοείται το πηλίκο της διαίρεσης του Ετήσιου Οικογενειακού Εισοδήματος με το συνολικό αριθμό των προσώπων που εμφανίζονται – ως υπόχρεοι ή Εξαρτώμενα Μέλη – στις φορολογικές δηλώσεις (τελευταία εκκαθάριση)

Πρόσωπο που διαβιεί σε κλειστή δομή, επιτρέπεται να υποβάλει αίτηση, υπό την αίρεση της μετοίκησης σε αμιγή κατοικία. Πρόσωπο που διαβιεί σε Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης δεν δύναται να συμμετέχει στο Πρόγραμμα.

Στην αίτηση αναρτώνται υποχρεωτικώς:

  • την ταυτότητά σας ή το διαβατήριό σας ή την Κάρτα Αναπηρίας σας
  • την ισχύουσα Πιστοποίησης Αναπηρίας σας
  • Το πιο πρόσφατο Εκκαθαριστικό Σημείωμα της εφορίας για τον αιτούντα. Εάν είστε προστατευόμενο μέλος, θα αναρτήσετε το Εκκαθαριστικό Σημείωμα στο οποίο υπόχρεοι καταβολής φόρου, θα αναρτήσετε σχετική υπεύθυνη δήλωση, σύμφωνα με το υπόδειγμα που παρέχεται στην πλατφόρμα
  • τα Εκκαθαριστικά Σημειώματα των λοιπών μελών του νοικοκυριού σας
  • Στην περίπτωση που η αίτηση υποβάλλεται από Εκπρόσωπο, συνυποβάλλεται το δικαιολογητικό που αποδεικνύει τη σχέση αυτή.
  • Κατά την συμπλήρωση της αίτησης, θα πρέπει να συμπληρώσετε και ένα ειδικό ερωτηματολόγιο, σχετικά με τις ατομικές συνθήκες της ζωής σας

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ 1. Η αξιολόγηση της ανάγκης των Επιλέξιμων Ωφελούμενων για Προσωπικό Βοηθό γίνεται από την οικεία Ειδική Επιτροπή στον χώρο διαμονής του, ή κατ’ εξαίρεση μέσω τηλεδιάσκεψης, κατόπιν επαλήθευσης της ταυτότητάς του.

  1. Δεν επιτρέπεται η παροχή Προσωπικής Βοήθειας από πρόσωπο που συνδέεται με τον Ωφελούμενο με σχέση γάμου, συμφώνου συμβίωσης, συγγένεια α’ ή β’ βαθμού

Σύμφωνα με το εγχειρίδιο για Ωφελουμένους :

Το πρόσωπο που θα συμμετέχει στο πρόγραμμα δεν θα χάσει εξ αυτού του λόγου καμία παροχή από αυτές που λαμβάνει ή δικαιούται λόγω της αναπηρίας του.

Αν η επιτροπή κρίνει ότι χρειάζεστε Προσωπική Βοήθεια, θα σας απονεμηθεί συγκεκριμένο ποσό ανά μήνα. Θα έχετε τότε πρόσβαση στο Μητρώο Προσωπικών Βοηθών, για να επιλέξετε εκείνον που σας ταιριάζει. Εάν συμφωνήσει και εκείνος, θα υποβάλετε ηλεκτρονικά το συμφωνητικό σας στην πλατφόρμα και εφεξής θα δηλώνετε και οι δυο σας τις μέρες και ώρες απασχόλησης του Βοηθού. Έτσι θα πληρώνεται απευθείας ο Προσωπικός Βοηθός κάθε μήνα.

 

 

Κατεβάστε το συνημμένο έγγραφο εδώ:

PDF – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Β’ ΦΑΣΗΣ

Κοινοποίηση του άρθρου