Άρθρο 45: Θεραπείες ειδικής αγωγής (ΥΑ ΕΑΛΕ/Γ.Π. 80157 ΦΕΚ Β 4898 2018): Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ

Άρθρο 45: Θεραπείες ειδικής αγωγής (ΥΑ ΕΑΛΕ/Γ.Π. 80157 ΦΕΚ Β 4898 2018): Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ

 

*** ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Βλ. ΕΓΓΡ.ΕΟΠΥΥ 19/2/20 με Aρ.πρωτ.:ΔΒ3Α/Φ115/1/οικ.5619/2020, Μαρούσι 19 Φεβρουαρίου 2020 και με ΘΕΜΑ:« Μόνον ηλεκτρονικά πλέον η έκδοση γνωματεύσεων ΕΙΔΙΚΩΝ ΘΕΡΑΠΕΙΩΝ σε παιδιά-εφήβους και ενήλικες του άρθρου 45 του Κανονισμού παροχών (ΦΕΚ/Β/4898/2018), όπως αυτό τροποποιήθηκε (ΦΕΚ/Β/889/2019) και ισχύει.» Ως ημερομηνία υποχρεωτικής εφαρμογής, για την ομαλή υλοποίηση των ανωτέρω και την ενημέρωση όλων των εμπλεκομένων σχετικά με την διαδικασία, ορίστηκε η 24η Φεβρουαρίου 2020.

 

Άρθρο 45

ΕΙΔΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ (ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ, ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ, ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ, ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ) ΠΑΙΔΙΩΝ / ΕΦΗΒΩΝ

 

Ως ειδικές θεραπείες παιδιών και εφήβων νοούνται η δέσμη θεραπευτικών πράξεων που παρέχονται σε συμβεβλημένα κέντρα ειδικών θεραπειών και αποζημιώνονται με ημερήσιο νοσήλιο ή παρέχονται από συμβεβλημένους ιδιώτες θεραπευτές και αποζημιώνονται κατά πράξη,

παρ. 3. Τα ΑμεΑ που μετέχουν και παρακολουθούν προγράμματα σε ειδικά εκπαιδευτήρια τα οποία συγχρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, δεν δικαιούνται το νοσήλιο – τροφείο από τον ΕΟΠΥΥ. Η χορήγηση του νοσηλίου – τροφείου σε όλες τις ανωτέρω κατηγορίες από τον ΕΟΠΥΥ ή τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα ΕΣΠΑ, με τυχόν ταυτόχρονη χορήγηση πράξεων θεραπείας για την ίδια πάθηση, θεωρείται διπλή παροχή σε είδος και δεν δύναται να χορηγηθεί,

παρ. 4. Οι ανωτέρω παροχές, δύνανται να παρατείνονται και άνω του 18ου έτους για δικαιούχους, με Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή (ΔΑΔ), Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ), κατόπιν ιατρικής γνωμάτευσης, από ιατρό σχετικής με την πάθηση ειδικότητας, όπως Νευρολόγο, Ψυχίατρο, Ιατρό Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, ….από νοσοκομεία ΕΣΥ, Πανεπιστημιακά, στρατιωτικά, ή μονάδες υγείας – κέντρα υγείας και οικογενειακούς ιατρούς των MY ΠΕΔΥ ή των Κ.Υ. ή ιατρών που υπηρετούν σε δημόσιες δομές ή σε ΝΠΙΔ που εποπτεύονται από το Υπουργείο Υγείας ή Υπουργείο Παιδείας ή ιατρών που ασκούν ελεύθερο επάγγελμα, πιστοποιημένων στο σύστημα του ΕΟΠΥΥ, μετά από επανεκτίμηση και επιστημονική αξιολόγηση της εξέλιξης του περιστατικού και της αναγκαιότητας συνέχισης της περίθαλψης.

Παρ. 5. Οι κατηγορίες διαταραχών που εμπίπτουν στις προβλέψεις του παρόντος άρθρου είναι,… – διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές…. – νευρο-αναπτυξιακές διαταραχές…. – περιπτώσεις παιδιών με ένδειξη πρώιμης παρέμβασης, – περιπτώσεις νεογνών υψηλού κινδύνου.

“Οι ως άνω θεραπευτικές πράξεις, σε περιπτώσεις παιδιών και εφήβων μέχρι 18 ετών, παρέχονται μετά από ηλεκτρονική γνωμάτευση:

α) από παιδοψυχίατρους και κατ’ εξαίρεση σε παραμεθόριες περιοχές, από ψυχίατρο ενηλίκων,

β) από ιατρούς ειδικότητας νευρολογίας,

γ) από παιδίατρους,

***Το εντός ” ” τρίτο εδάφιο της   παρ. 6 τροποποιήθηκε ως άνω με  την παρ. 3 του άρθρου μόνου της ΚΥΑ ΕΑΛΕ/Γ.Π. 47749         (ΦΕΚ Β` 6544/21.12.2022)

 

Οι γνωματεύσεις θα αναγράφουν τις πράξεις θεραπείας ανάλογα με τη διάγνωση και τη βαρύτητα της νόσου και θα περιγράφουν τα ελλείμματα στην νοητική λειτουργία, στην γλωσσική ικανότητα, στις κινητικές δεξιότητες τις διαταραχές στην συμπεριφορά και στην κοινωνική επικοινωνία και αλληλεπίδραση καθώς και την επίπτωση στην λειτουργικότητα σε διάφορους τομείς της καθημερινής ζωής των ατόμων.

 

Οι γνωματεύσεις θα αποστέλλονται ηλεκτρονικά σε καθορισμένη από τον Οργανισμό ηλεκτρονική διεύθυνση και θα προεγκρίνονται σε εύλογο χρονικό διάστημα (εντός μηνός από την ημερομηνία υποβολής τους) μετά από ειδική διαδικασία κι από το αρμόδιο ελεγκτικό όργανο που θα ορίσει το Δ.Σ. του Οργανισμού.

  1. Οι θεραπευτικές πράξεις στο πλαίσιο της ειδικής αγωγής παρέχονται από παιδοψυχιάτρους, ιατρούς φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης, ψυχιάτρους, ψυχολόγους, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές και φυσικοθεραπευτές, δημοσίων ή εποπτευόμενων από το δημόσιο φορέων ή ελευθεροεπαγγελματίες κάθε μορφής (ατομική ή εταιρική δραστηριοποίηση).
  2. Οι θεραπευτικές πράξεις που θα αποζημιώνονται είναι η λογοθεραπεία, η εργοθεραπεία, η ψυχοθεραπεία (ατομική ή ομαδική ή οικογενειακή ή θεραπεία συμπεριφοράς), η ειδική διαπαιδαγώγηση και η φυσικοθεραπεία στις περιπτώσεις που συνυπάρχει και κινητική διαταραχή. Σε παιδιά και εφήβους ηλικίας έως 18 ετών με αμιγώς κινητικές διαταραχές, δύνανται να χορηγούνται συνεδρίες φυσικοθεραπειών το μήνα, ανά έτος, συμφωνά με τον πίνακα που αποτελεί παράρτημα του παρόντος.
  3. Για κάθε πάθηση αποζημιώνονται μέχρι 4 είδη θεραπειών μηνιαίως. Επισημαίνεται ότι τόσο ο αριθμός των συνεδριών ανά είδος θεραπευτικής πράξης, όσο και τα είδη των θεραπευτικών πράξεων ανά κατηγορία νόσου διαφοροποιούνται ανάλογα με την ηλικία του δικαιούχου, την βαρύτητα της κλινικής εικόνας και την χρονική διάρκεια διενέργειας της ίδιας παροχής.
  4. Σε περιπτώσεις ασφαλισμένων άνω των δέκα οκτώ (18) ετών με σοβαρά, ψυχιατρικά, ψυχολογικά προβλήματα, δύναται να παρατείνεται η χορήγηση των ανωτέρω παροχών κατόπιν ιατρικής γνωμάτευσης (διάρκειας μέχρι 1 έτος) και μέχρι την ηλικία των 21 ετών από ιατρούς αντίστοιχης ειδικότητας, από ιατρούς των Κ.Υ., Κρατικού ή Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου ή Κέντρων Ψυχικής Υγείας δημοσίου ή εποπτευόμενα από δημόσιο φορέα υγείας, μετά από έκθεση επανεκτίμησης και επιστημονικής αξιολόγησης της εξέλιξης του ασθενή και της αναγκαιότητας συνέχισης αυτών. «Μετά το εικοστό πρώτο (21) έτος ηλικίας ισχύουν τα προβλεπόμενα στα αντίστοιχα άρθρα ενηλίκων (άρθρα 39, 40, 41 και 42) του παρόντος Κανονισμού, με εξαίρεση τους δικαιούχους, όπως αυτοί περιγράφονται στην παράγραφο 4 του παρόντος άρθρου, περιλαμβανομένων και των κινητικών αναπηριών με προϋπόθεση να διαθέτουν πιστοποίηση αναπηρίας 67% και άνω

 

***To εντός  « » εδάφιο αντικαταστάθηκε ως άνω με την παρ.9 του άρθρου μόνου της ΚΥΑ ΕΑΛΕ/Γ.Π. 2918  (ΦΕΚ Β 889/14.3.2019).

*** ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Κατά το άρθρο ένατο  Ν.4771/2021, ΦΕΚ A` 16/01.02.2021:

“Η δυνατότητα της συνταγογράφησης των ειδικών θεραπειών, όπως αυτές ορίζονται στο άρθρο 45 της υπό στοιχεία ΕΑΛΕ/Γ.Π. 80157 κοινής απόφασης των Αναπληρωτών Υπουργών Οικονομικών και Υγείας (Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας (Ε.Κ.Π.Υ.) του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) (Β` 4898), για δικαιούχους άνω των 18 ετών, επεκτείνεται σε όλους τους πιστοποιημένους ιατρούς, όλων των προβλεπόμενων ειδικοτήτων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην υπ` αρ. οικ. 47305/28.11.2018 απόφαση του Δ.Σ. του Οργανισμού (Β` 5571).”

 

Κατεβάστε το συνημμένο έγγραφο εδώ:

PDF – ΥΑ ΕΑΛ2018 (ΥΑ ΕΑΛΕΓ.Π. 80157 ΦΕΚ Β 4898 2018) Τροπ. ΥΑ 2018 «Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ)

Κοινοποίηση του άρθρου