ΥΑ 83779_2022 ΦΕΚ/Β/4830 13-9-2022: Κανονισμός Λειτουργίας του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.).

ΥΑ 83779_2022 ΦΕΚ/Β/4830 13-9-2022: Κανονισμός Λειτουργίας του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.).

Άρθρο 2: παρ. 2 Έργο των Υ.Ε. του ΚΕ.Π.Α. είναι: β) ο χαρακτηρισμός των αιτούντων ως Ατόμων με Αναπηρία, γ) ο καθορισμός του ποσοστού αναπηρίας, βάσει του Ενιαίου Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας (Ε.Π.Π.Π.Α.), δ) ο καθορισμός του ποσοστού ασφαλιστικής αναπηρίας, όπου αυτό προβλέπεται, ε) ο καθορισμός της διάρκειας πιστοποίησης της αναπηρίας, στ) η κρίση περί πληρότητας των απαιτούμενων ιατρικών προϋποθέσεων για την υπαγωγής της πιστοποιημένης αναπηρίας σε συνταξιοδοτικές, επιδοματικές, κοινωνικές και οικονομικές παροχές ή κοινωνικές υπηρεσίες που προβλέπονται από τη νομοθεσία για τα Άτομα με Αναπηρία.

ΜΕΡΟΣ Β Άρθρο 5: παρ. 1. Οι διαδικασίες αξιολόγησης και πιστοποίησης αναπηρίας από το ΚΕ.Π.Α. διακρίνονται σε: (α) Αρχική αξιολόγηση για πιστοποίηση (β) Αξιολόγηση για παράταση πιστοποίησης (γ) Αξιολόγηση για επιδείνωση υπάρχουσας ή προσθήκης νέας πάθησης (δ) Αξιολόγηση για αναθεώρηση ισχύουσας πιστοποίησης (ε) Διαδικασία επανελέγχου ισχύουσας πιστοποίησης (στ) Προσφυγή κατά πρωτοβάθμιας πιστοποίησης.

Άρθρο 6: παρ. 1. Κάθε φυσικό πρόσωπο, υποβάλλει αίτηση στο Υποσύστημα Ηλεκτρονικής Αίτησης για πιστοποίηση αναπηρίας, παρ. 2. Η υποβολή της αίτησης, σε περίπτωση αδυναμίας πρόσβασης στο υποσύστημα από τον πολίτη, μπορεί να γίνει και με τη συνδρομή των υπαλλήλων που υπηρετούν στα Κέντρα Κοινότητας (Κ.Κ.), στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.) ή στις Γραμματείες ΚΕ.Π.Α., παρ. 4. Μετά την υποβολή της αίτησης, ο αιτών απευθύνεται στους θεράποντες Ιατρούς του, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τη σύνταξη και οριστικοποίηση του Ιατρικού Εισηγητικού Φακέλου που συνδέεται με το αίτημα, παρ. 5. Η Διεύθυνση Ιατρικής Αξιολόγησης ενημερώνεται για το υλικό (Αίτηση και Ιατρικός Εισηγητικός Φάκελος), προγραμματίζει συνεδρίαση της Υγειονομική Επιτροπή και ο αιτών ενημερώνεται για την ημερομηνία, την ώρα και τον τόπο συνεδρίασης της Υ.Ε. με γραπτό μήνυμα (SMS) στο τηλέφωνο επικοινωνίας (κινητό) που έχει δηλώσει ή μέσω μηνύματος στην ηλεκτρονική του θυρίδα, μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή τηλεφώνου, παρ. 6. Ακολουθεί η  αξιολόγηση που διενεργείται από την Υ.Ε., κατ’ αρχήν με φυσική παρουσία του πολίτη, η οποία προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για την έκδοση της Γνωμάτευσης Αναπηρίας.

Άρθρο 11: παρ. 1. Προσφυγή κατά πρωτοβάθμιας πιστοποίησης εντός τριάντα (30) ημερών από την κοινοποίηση της Γ.Α.Π.Α. στον αιτούντα. Ως ημέρα κοινοποίησης νοείται η ημερομηνία αποστολής της Γ.Α.Π.Α. στην ηλεκτρονική θυρίδα του πολίτη ή η ημέρα παραλαβής της Γ.Α.Π.Α. από Κ.Ε.Π. ή Κ.Κ. ή Γραμματεία ΚΕ.Π.Α., η οποία καταχωρείται από τον υπάλληλο στο σύστημα, σε περίπτωση πολιτών που υπέβαλαν αίτηση μέσω αυτών, παρ. 3. Η προσφυγή ασκείται ηλεκτρονικά από την ενδιαφερόμενο στην Εθνική Πύλη Αναπηρίας ή με την συνδρομή των υπαλλήλων που υπηρετούν στα Κέντρα Κοινότητας και τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών.

Άρθρο 20: Συνεδρίαση χωρίς Φυσική Παρουσία Αξιολογούμενου.

ΜΕΡΟΣ ΣΤ’ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ

Άρθρο 24: παρ. 2. Η Γ.Α. περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον: (δ) τις παθήσεις που πιστοποιήθηκαν, όπως αυτές αναφέρονται στον Ε.Π.Π.Π.Α., ii. το αποδιδόμενο αυτοτελές ποσοστό αναπηρίας, iii. την περιγραφή της πάθησης βάσει του Ε.Π.Π.Π.Α v. τον κωδικό βάσει της ταξινόμησης ICD, xii. εάν η πάθηση χαρακτηρίζεται ως μη αναστρέψιμη, με αυτοτελές ποσοστό αναπηρίας αποδιδόμενο επ’ αόριστον, (ε) το συνολικό αποδιδόμενο ποσοστό αναπηρίας (στ) την ημερομηνία έναρξης και λήξης ισχύος της Γ.Α. (διάρκεια), (ζ) σήμανση ή καταχώριση στοιχείων ειδικότερων ιατρικών κρίσεων που απαιτούνται από τη νομοθεσία, όπως ενδεικτικά: iii. τον χαρακτηρισμό «ανικανότητας για κάθε βιοποριστικό επάγγελμα/εργασία» και χρόνο επέλευσης αυτού, iv. την κάλυψη ιατρικών κριτηρίων για χορήγηση εξωιδρυματικού επιδόματος, v. τον χαρακτηρισμό «ανάγκη συμπαράστασης ετέρου προσώπου vii. σήμανση για υπαγωγή του αξιολογούμενου στις κατηγορίες των παθήσεων για σύνταξη γήρατος λόγω αναπηρίας, viii. σήμανση για υπαγωγή του αξιολογούμενου στον Πίνακα Χρόνιων Σωματικών ή Πνευματικών ή Ψυχικών Παθήσεων ή Βλαβών που ταυτόχρονα επιφέρουν περιορισμένες δυνατότητες για επαγγελματική απασχόληση, αποκλειστικά για τις ανάγκες του ν. 2643/1998, ix. σήμανση για υπαγωγή του αξιολογούμενου σε μια από τις κατηγορίες παθήσεων που απολαμβάνουν φορολογικές απαλλαγές, όπως του ν. 1798/1988 (άρθρο 16).

 

Κατεβάστε το συνημμένο έγγραφο εδώ:

PDF – ΥΑ 83779 ΦΕΚ/Β/4830_13-9-2022 ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΕΠΑ

 

Κοινοποίηση του άρθρου