ΚΥΑ 16996/2023/ΦΕΚ Β 932/23/2/2023Ψηφιακό Μητρώο Ατόμων με Αναπηρία και Υποσύστημα Κάρτας Αναπηρίας.

ΚΥΑ 16996/2023/ΦΕΚ Β 932/23/2/2023Ψηφιακό Μητρώο Ατόμων με Αναπηρία και Υποσύστημα Κάρτας Αναπηρίας.

Άρθρο 2 Αρχές Πιστοποίησης Αναπηρίας Για τους σκοπούς της παρούσας, ως αρμόδιες αρχές πιστοποίησης της αναπηρίας κατά υγειονομική κρίση λαμβάνονται υπόψη:

(α) Το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) του

e-Ε.Φ.Κ.Α.

(β) η Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή του Στρατού

(Α.Σ.Υ.Ε.),

(γ) η Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή του Ναυτικού

(Α.Ν.Υ.Ε.),

(δ) η Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή της Αεροπορίας

(Α.Α.Υ.Ε.),

(ε) η Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή της Ελληνικής Αστυνομίας,

(στ) η Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή του Πυροσβεστικού Σώματος.

Άρθρο 7 Μεταβατικές Προβλέψεις Πρώτης Ενημέρωσης του Μητρώου Αναπηρίας: παρ. 1. Κατά την πρώτη ενημέρωση του Μητρώου Αναπηρίας και μέχρι διασφάλισης της ενημέρωσης αυτού με το σύνολο των απαραίτητων πεδίων, οι ατομικές καρτέλες ατόμων με αναπηρία συμπληρώνονται από τα στοιχεία: (β) των Γνωματεύσεων Αναπηρίας που εκδίδονται από το ΚΕ.Π.Α. βάσει των προϊσχυουσών διαδικασιών αξιολόγησης, εφόσον για αυτές παρέχονται ψηφιακά ή μέσω διαλειτουργικοτήτων, από το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του ΚΕ.Π.Α. (γ) των Γνωματεύσεων Αναπηρίας που εκδίδονται από τις λοιπές Αρχές Πιστοποίησης Αναπηρίας του άρθρου 2, εφόσον για αυτές παρέχονται ψηφιακά ή μέσω διαλειτουργικοτήτων.

ΜΕΡΟΣ Β ΥΠΟΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΡΤΑ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ Άρθρο 8 Υποσύστημα Κάρτας Αναπηρίας.παρ. 5. Το άτομο με αναπηρία δύναται να συνδεθεί κατόπιν αυθεντικοποίησής του με τη χρήση των κωδικών διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (taxisnet) προκειμένου:(α) Να υποβάλει αίτηση έκδοσης Κάρτας Αναπηρίας.ΠΑΡ 6. Οι υπάλληλοι των Κέντρων Κοινότητας δύνανται να συνδεθούν κατόπιν αυθεντικοποίησής τους με τη χρήση των κωδικών διαπιστευτηρίων της Δημόσιας Διοίκησης προκειμένου να πράξουν για λογαριασμό πολιτών τα αναφερόμενα στην παρ. 5.

Άρθρο 9 Δικαιούχοι Κάρτας Αναπηρίας. Στα άτομα με αναπηρία που διαθέτουν πιστοποίηση αναπηρίας σε ισχύ και είναι εγγεγραμμένα στο Ψηφιακό Μητρώο Ατόμων με Αναπηρία του άρθρου 105 του ν. 4961/2022 χορηγείται Κάρτα Αναπηρίας, εφόσον έχουν συνολικό ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον πενήντα τοις εκατό (50%)

.Άρθρο 11 Δικαιούχοι Συνοδού. Άρθρο 20 Γενική χρήση της Κάρτας Αναπηρίας 1. Η Κάρτα Αναπηρίας γίνεται υποχρεωτικώς αποδεκτή από όλους τους φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, καθώς και από φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες, ως μέσο απόδειξης των αναγραφόμενων σε αυτήν δεδομένων ταυτοποίησης και αναπηρίας. ΠΑΡ 2. Όλοι οι φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, καθώς και φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες, οφείλουν να εξυπηρετούν κατά προτεραιότητα τους κατόχους Κάρτας Αναπηρίας σε διαδικασίες που απαιτούν φυσική παρουσία και να τους παρέχουν κάθε διευκόλυνση που απαιτείται για την εξυπηρέτησή τους και ιδίως κάθε διευκόλυνση που καλύπτει τυχόν έλλειμμα προσβασιμότητας του χώρου ή της διαδικασίας. ΠΑΡ 3. Οι κάτοχοι της Κάρτας Αναπηρίας και τα εμποδιζόμενα άτομα χρησιμοποιούν κατά αποκλειστικότητα τις θέσεις (καθίσματα) που προορίζονται για άτομα με αναπηρία και ενδεικτικώς σε μέσα μαζικής μεταφοράς, χώρους αναμονής και συναθροίσεων.

Άρθρο 21 Χρήση της Κάρτας Αναπηρίας σε χώρους Πολιτισμού: …παρέχουν υπό προϋποθέσεις ελεύθερη είσοδο ή μειωμένο τίμημα εισόδου σε άτομα με αναπηρία και συνοδό τους.

 

Κατεβάστε το συνημμένο εδώ:

PDF – Άρθ. 20 ΚΥΑ 16996_ΦΕΚ 932Β΄_23.02.2023

Κοινοποίηση του άρθρου